Fra idé til 55 millioner
I dette intervjuet forteller gründer Truls fra Gammelnok om selskapets reise: fra småjobber for pensjonister til en suksess på 400 ansatte med dokumentert bedring i livskvalitet.
Inspirert av faren sin
Gammelnok, grunnlagt av Truls Nordby Johansen i 2012, kobler pensjonister med oppdragsgivere. Inspirert av farens brå pensjonering og tap av identitet, ønsket Truls å skape jobbmuligheter som lar eldre selv bestemme når de vil avslutte arbeidslivet
– Jeg ville få pappa inn i jobb igjen slik at han kunne velge selv når han ville avslutte jobben sin.
Idéen var først et ganske personlig prosjekt for Truls, men etterhvert utviklet det seg til en større virksomhet som har betydd mye for mange.
Vekst og utfordringer
Fra en beskjeden start med å hjelpe noen få pensjonister med småjobber, har Gammelnok vokst til en bedrift med 55 millioner i omsetning og 400 ansatte.
Veksten skjøt fart da de landet store kunder som Kværner, men oljekrisen tvang dem til å omstille seg. Tilfeldigheter og nettverk spilte en rolle i starten, men Truls understreker viktigheten av å være forberedt på alt og å ha et produkt markedet vil ha.
Måler livskvalitet hos sine ansatte
Et viktig aspekt ved Gammelnok sin virksomhet er at de måler livskvaliteten til seniorene de hjelper. Dette gir dem verdifull innsikt i hvordan arbeidet påvirker de eldre, og lar dem dokumentere den sosiale effekten av det de gjør – noe som blir stadig viktigere med EUs nye sosiale taksonomi.
– Vi sier ikke bare at jobb gir og er livskvalitet, men vi dokumenterer det ganske omfattende.
Læringspunkter og råd
Truls er åpen om at veien ikke har vært uten utfordringer og han gir to viktige råd til andre gründere:
Feilansettelser har vært kostbare: Den aller største feilen var å ikke bruke rekrutteringshjelp allerede fra starten av, og han råder gründere å søke om hjelp til rekruttering tidlig.
Vær generøs med aksjene dine hvis du møter den rette typen eier: Truls anbefaler å ikke være for besatt av å beholde alle aksjene selv, men heller vurdere å gi bort en del til investorer som kan bidra til å realisere bedriftens potensial.
Fremtidige ambisjoner i Gammelnok
Gammelnok sine videre ambisjoner er å fortsette veksten betydelig, med mål om å nå en omsetning på 150 millioner og deretter videre til 500-600 millioner.
De planlegger å utvide administrasjonen, ansette flere selgere og markedsføringsansvarlige, og tilpasse seg endringer i reguleringer og kundebehov. Målet er å bygge videre på suksessen i Norge og eventuelt lære av lignende internasjonale modeller, som for eksempel Veteranpoolen i Sverige.
En forretningsmodell som ivaretar den økonomiske og sosiale verdien.
Med en ambisjon om å vokse betydelig videre, er Gammelnok et eksempel på hvordan gründervirksomhet kan skape både økonomisk og sosial verdi. Truls' historie og råd er en inspirasjon for alle som ønsker å starte noe eget, og viser at det er mulig å lykkes selv når man starter med en enkel idé og et ønske om å gjøre en forskjell.
Relatert innhold
Hvor finner jeg penger til min impact startup?
Det spørsmålet vi får oftest er: Hvordan skaffer jeg finansiering? Før du tar kontakt med en finansiør er det viktig at du tenker gjennom hva slags penger du ønsker deg og hvilke konsekvenser det kan få for virksomheten din. Og hvor mye koster det deg å få penger?
Bli investeringsklar!
Hvordan kan du bevise at din idé både er økonomisk bærekraftig og kan skape samfunnseffekt?
Hva gjør salg så vanskelig?
Hva er det som gjør salg så vanskelig for noen, og hva kjennetegner de som lykkes? I denne episoden lærer du mer om det å forstå kunden din og trinnene i en salgssamtale. Hva er kjøpssignaler og speiling og hvordan sikrer du et salg?